De Driehoek, hét regionale leernetwerk voor mantelzorgers en zorgvrijwilligers is gestart
Mantelzorgers en zorgvrijwilligers in de regio Capelle- en Krimpen aan den IJssel kunnen meer kennis en vaardigheden gaan opdoen via het leernetwerk De Driehoek. Dit leernetwerk werd woensdag 25 september feestelijk gelanceerd door de vijf samenwerkende ouderenzorgorganisaties uit de regio.
Steeds meer ouderen hebben zorg nodig. De hulp van mantelzorgers en vrijwilligers is daarbij onmisbaar en van grote waarde. Om hen te ondersteunen, hebben zorgaanbieders Aafje, Cedrah, Lelie zorggroep, De Vijverhof en De Zellingen de handen ineengeslagen. Dankzij deze samenwerking is een regionaal leernetwerk gevormd waar mantelzorgers en vrijwilligers gratis kennis en vaardigheden kunnen opdoen om er zo goed mogelijk voor een ander te zijn.
Het aanbod is vanaf nu beschikbaar. "De Driehoek is meer dan alleen een leernetwerk. Het is door het bundelen van krachten een duurzame investering in de toekomst. Door mantelzorgers en vrijwilligers te versterken, zorgen we ervoor dat iedereen die een steentje bijdraagt dit op een goede manier doet en houden we de zorg toegankelijk.", zegt Frida van der Sloot, bestuurder van De Zellingen.
Informatiebijeenkomsten en trainingen
Bij De Driehoek leren mantelzorgers en vrijwilligers hoe ze goede zorg kunnen leveren aan hun naasten. Zowel thuis als in het verpleeghuis. Er zijn bijvoorbeeld informatiebijeenkomsten over dementie, niet aangeboren hersenletsel, onbegrepen gedrag en Parkinson. Ook biedt De Driehoek vaardigheidstrainingen voor o.a. ondersteuning bij eten en drinken, wassen en aankleden.
Samenwerken als ‘driehoek’
Een regionaal leernetwerk was al tijden een wens van de binnen het bestuurlijk platform Capelle-Krimpen samenwerkende zorgorganisaties. Zij hebben samengewerkt om aanbod te ontwikkelen en te bundelen. De naam ‘De Driehoek’ verwijst naar de verhouding tussen mantelzorgers of vrijwilligers, de cliënt en de zorgmedewerker. Guy Buck, voorzitter van de Raad van Bestuur van Aafje: “Als zorgorganisaties willen we dat mensen de zorg krijgen die ze nodig hebben. Dat gaat het best als we als ‘driehoek’ samenwerken.” De slogan van De Driehoek is dan ook: samen zorgen voor een goede dag.
Officiële start en website
De lancering vond woensdag 25 september plaats in theater De Tuyter in Krimpen aan den IJssel. Ruim honderd bezoekers kregen informatie over het aanbod en kregen een voorproefje van de website van De Driehoek (www.leernetwerkdedriehoek.nl). Daarnaast was er een theatergesprek over ‘Anders samenwerken in de zorg’. Het aanbod van De Driehoek is nu beschikbaar voor mantelzorgers en vrijwilligers in de regio Capelle en Krimpen. De intentie is uitgesproken om in 2025 uit te breiden naar Rotterdam. Ook wordt gekeken naar samenwerking met welzijnsorganisaties en andere iniatiatieven voor mantelzorgers in de gemeenten Capelle- en Krimpen aan den IJssel.