Hero - Project 4

Ondersteuning voor mantelzorgers

We kunnen niet zonder mantelzorgers. Als mantelzorger iemand ondersteunen kan heel mooi zijn, misschien is het ook wel iets voor u! Tegelijkertijd moet u zich realiseren dat het niet altijd even makkelijk is. Marleen Granneman weet er alles van. Zij werkt als coördinator voor vrijwilligers, mantelzorgers en familieleden van cliënten van Aafje. Wat kan Marleen voor mantelzorgers betekenen?

“Ik vraag collega’s en familieleden van cliënten waar hun behoeften en wensen liggen als het gaat om de zorg voor deze cliënten”, legt ze uit. “Waar hebben zij extra ondersteuning nodig en hoe kunnen we die bieden? We kunnen bijvoorbeeld op zoek gaan naar een familielid dat de boodschappen voor een cliënt kan doen. Of een vrijwilliger die af en toe met een cliënt gaat wandelen of een spelletje wil doen. Zo voorkomen we dat alle mantelzorg op de schouders van één of een paar personen komt te liggen.” 

Meer informatie over dementie

Mantelzorgers kunnen onderling ook veel aan elkaar hebben. Bijvoorbeeld door ervaringen en tips uit te wisselen. In Capelle en Krimpen worden hiervoor bijeenkomsten georganiseerd, zoals de mantelzorgcafés. Marleen Granneman: “Dit zijn bijeenkomsten waar mantelzorgers elkaar kunnen ontmoeten. Ook hier vraag ik mantelzorgers waar zij behoefte aan hebben en of we binnen Aafje iets kunnen betekenen. Zo hoorde ik van verschillende mantelzorgers van mensen met dementie dat zij niet precies weten wat het ziektebeeld inhoudt. Ze vinden het moeilijk om voor de naaste te zorgen wanneer die zich anders gaat gedragen. We geven als organisatie graag wat meer informatie over wat je van iemand met dementie kunt verwachten. En hoe je het beste op bepaalde situaties kunt reageren. Dit doen we bijvoorbeeld met een virtual reality-bril. Als je deze opzet, kijk je door de ogen – en luister je mee met de gedachten – van iemand met een vorm van dementie. Dat kan helpen om je beter in te leven en met de situatie om te gaan.”

Schroom niet om hulp te vragen

Sinds kort is er ook de mantelzorgacademie. Marleen Granneman: “Hier kun je als familielid of mantelzorger leren hoe je bijvoorbeeld iemand veilig vanuit een rolstoel in een gewone stoel of in bed helpt. Hoe een tillift werkt. Of hoe je iemand naar het toilet helpt. Daarnaast leer je hoe je mensen kunt helpen die moeite hebben met eten en drinken. Heel praktisch dus, en veilig voor de cliënt en jezelf.” 
Heeft Marleen nog tips voor mantelzorgers? “Die heb ik zeker. Het is vooral belangrijk om voor jezelf te erkennen dat je mantelzorg levert. Veel mensen vinden het vanzelfsprekend, maar het is goed dat je erkent dat je een speciale rol vervult. Ook is het belangrijk dat je er in je omgeving over praat. Vaak zijn anderen bereid je te helpen, zodat je er niet alleen voor staat en je tijd voor jezelf kunt nemen. Schroom ook niet om hulp te vragen bij instanties zoals de gemeente, bijvoorbeeld van een mantelzorgcoach. Een luisterend oor en wat extra hulp kan ervoor zorgen dat je het als mantelzorger beter volhoudt. Dat is heel belangrijk, want het kan zwaar zijn.” 


Vrijwilligers en mantelzorgers doen veel onmisbaar werk. De organisaties binnen Capelle Krimpen Verbonden ontwikkelen een regionaal activiteitenaanbod voor deze groep. Zo ondersteunen we (toekomstige) mantelzorgers bij de zorgverlening aan hun naasten. Meer weten over mantelzorgondersteuning in Capelle en Krimpen? Kijk op capellekrimpenverbonden.nl.  Ook op de pagina’s  www.mantelzorgcapelle.nl en  krimpenwijzer.nl is meer informatie te vinden.



Mantelzorger Conny Scheringa: "Durf om hulp te vragen"

Conny Scheringa uit Krimpen was mantelzorger voor beide ouders. Sinds haar moeder is overleden, zorgt ze voor haar vader, die in een verzorgingshuis woont. Daarnaast werkt ze als receptioniste bij Aafje, waar ze ook vrijwilligerswerk doet. Hoe houdt ze alle ballen in de lucht?

“Het is fijn om wat terug te kunnen doen voor je ouders, maar het is wel heel zwaar. Vooral toen mijn ouders noodgedwongen werden gescheiden en mijn vader in een verzorgingshuis terechtkwam. Hij heeft een zware vorm van dementie en herkent me niet meer, dat is heel verdrietig. Maar door mijn vrijwilligerswerk ken ik het ziektebeeld, waardoor ik het makkelijker kan loslaten. Gelukkig sta ik er niet alleen voor: natuurlijk zijn er de lieve medewerkers van het verzorgingshuis en ik krijg veel hulp van mijn schoonzus. Hierdoor heb ik ook de ruimte om vrijwilligerswerk te blijven doen bij Aafje, wat ik ontzettend leuk vind. Af en toe is het zwaar, maar eigenlijk gaat het vanzelf, omdat ik er zoveel plezier aan beleef. Mijn tip voor andere mantelzorgers? Ook al vind je het lastig: durf anderen om hulp te vragen. Toen ik begon met mantelzorgen, had ik geen baan en kon ik dit dagelijks doen. Als ik had gewerkt, was het me nooit gelukt. Een andere tip die ik kan geven: spreek andere mantelzorgers op de afdeling aan. Zo kun je je ervaringen en tips delen en heb je steun aan elkaar.”

Mantelzorger Tony van der Zalm: “Ik zie hoeveel plezier ik er mijn vader mee doe”

Tony van der Zalm uit Capelle is mantelzorger voor haar vader, die in De Roo van Capelle woont. Deze rol neemt ze al een jaar of vier op zich, ook al toen haar vader nog zelfstandig woonde. Ze staat er alleen voor en vindt het zwaar, maar houdt kranig vol. 

“Ik doe dit uit liefde voor mijn vader. Bovendien is er niemand anders die het zou kunnen doen. Ik heb geen broers of zussen in Nederland en ben de enige die dichtbij woont. Het is best zwaar als je het alleen moet doen. Je kunt het niet even door iemand anders laten overnemen en je kunt ook niet zeggen: ‘Ik kan even niet meer’. Het is lastig, maar het is niet anders. En ik zie hoeveel plezier ik er mijn vader mee doe. Daarom ga ik bijna iedere dag bij hem op bezoek. Ik ben nog nooit bij een lotgenotenbijeenkomst geweest, dat is er nog niet van gekomen. Misschien dat ik dat nog wel ga doen, want ik heb wel behoefte aan steun. Maar mijn vader staat nu op nummer één, ik vind het belangrijk dat hij gelukkig is. Zelf kom ik op de tweede plek. Wat mijn tip voor andere mantelzorgers is? Goed voor jezelf zorgen en een luisterend oor vinden. Hier moet ik zelf ook nog mee aan de slag hoor, want ik besef hoe belangrijk dat is!” 

Lees meer...

Mantelzorger Ellen van ‘t Hof: 
“Geniet van de tijd die je nog met elkaar hebt” 

Anderhalf jaar geleden kreeg de man van Ellen van ’t Hof een ernstig herseninfarct. Na vier maanden revalideren kwam hij in woonzorgcentrum Amandelhof (onderdeel van Cedrah) te wonen, in Capelle aan den IJssel. Ellen is mantelzorger, al noemt ze dat zelf liever niet zo. “Het is de zorg voor mijn echtgenoot, de man van wie ik hou.”  

Lees meer...

Danja Visser, coach mantelzorg en respijtzorg:
“Trek als mantelzorger op tijd aan de bel” 

“Mantelzorgen kan heel zwaar zijn”, weet Danja Visser uit ervaring. Ze was zelf jarenlang mantelzorger en werkt als coach mantelzorg en respijtzorg bij Welzijn Capelle. Dit doet ze met twee collega’s. Alle mantelzorgers in Capelle die de zorg (even) niet meer aankunnen, mogen bij haar – of een collega – aankloppen voor advies, hulp en een luisterend oor.

Lees meer...