Danja Visser krijgt regelmatig een roep om hulp van mantelzorgers. “Vaak is de boodschap: Help! Ik kan het niet meer aan. Het is jammer dat ze dan pas aan de bel trekken, want zover hoeft het niet te komen. Ik probeer altijd binnen een week een afspraak te maken met de mantelzorger om de pijnpunten en hulpmogelijkheden te bespreken. Ik plan hiervoor altijd een huisbezoek, liefst met de partner erbij. Zo kan ik vaak het beste inschatten wat er aan de hand is en waar ondersteuning nodig is.”
Respijtzorg
Bij zo’n huisbezoek neemt Danja altijd standaard een tas met folders mee, bijvoorbeeld over respijtzorg. “Respijtzorg is vervangende mantelzorg voor de momenten waarop je als mantelzorger zelf niet kan zorgen. Bijvoorbeeld als je met vakantie gaat, of een operatie moet ondergaan. Maar we kunnen ook respijtzorg regelen als je even tijd voor jezelf nodig hebt, of naar de kapper wilt en je jouw partner niet alleen wilt laten. Samen bekijken we de mogelijkheden. Zo kan degene die jij verzorgt bijvoorbeeld een paar uur naar de dagbesteding. Of een zoon of dochter, buurman, vrijwilliger of betaalde kracht komt de zorg tijdelijk overnemen. Soms is tijdelijke opname in een zorghotel mogelijk. Ook kan het al schelen als de buurvrouw af en toe wat boodschappen voor je meeneemt. Er zijn verschillende opties die ik met de mantelzorger bespreek. Soms is zo’n oplossing niet eens nodig en wil een mantelzorger gewoon even het hart luchten. Ook dat is natuurlijk prima, daar ben ik voor!”
Tijd voor jezelf
Danja houdt van haar werk en vindt het fijn dat ze mantelzorgers kan ondersteunen. “Veruit de meeste mantelzorgers zijn toppers en ik weet hoe zwaar het kan zijn: zelf ben ik ook een overbelaste mantelzorger geweest. Ik kan me dus goed inleven. Veel mantelzorgers vinden het normaal dat ze dit doen: ‘het hoort erbij’. Maar het is ook heel belangrijk om genoeg tijd voor jezelf te nemen en goed voor jezelf te blijven zorgen, zonder schuldgevoel. Je moet regelmatig kunnen ontspannen om dit vol te kunnen houden. De draaglast moet wel te doen zijn. Samen bespreken we of de zorg behapbaar is en of er praktische oplossingen zijn. Het is mooi om iemand op deze manier wat lucht te geven. Wat ik merk, is dat veel mantelzorgers hun kinderen of buren niet om hulp durven te vragen bij bijvoorbeeld de administratie of de boodschappen. Dat is jammer, want dit kan vaak al veel oplossen!”
Bent u mantelzorger in Capelle en kunt u wel wat ondersteuning gebruiken?
Kijk dan op www.mantelzorgcapelle.nl. Hier kunt u zich ook aanmelden voor hulp en advies. Of bel op werkdagen tussen 9.00 en 16.00 uur naar 010 – 707 49 00.