15

De zorg die we jarenlang gewend waren, is niet meer vanzelfsprekend

We worden met zijn allen steeds ouder. Dit betekent dat er steeds meer ouderen zijn. Veel van hen hebben straks zorg nodig. Maar er zijn niet genoeg zorgmedewerkers om die zorg te verlenen zoals we nu gewend zijn. Daarom is het belangrijk dat u als inwoner nu alvast nadenkt over uw oude dag. Want hoe beter we voor onszelf en onze naasten zorgen, hoe langer we zelfstandig thuis kunnen blijven wonen én hoe minder de professionele zorg wordt belast.

Natuurlijk staat u hier niet alleen voor. De gemeenten Capelle en Krimpen werken samen met verschillende instanties op het gebied van zorg, welzijn en wonen. Dit gebeurt onder de naam Capelle Krimpen Verbonden. Samen gaan we de uitdaging aan om de zorg ook de komende tientallen jaren behapbaar te houden voor iedereen.

Anders denken en doen

David Keers is beleidsadviseur maatschappelijke ondersteuning bij de gemeente Capelle aan den IJssel. Hij legt uit: “De ouderenzorg die we jarenlang gewend waren, is niet meer vanzelfsprekend. Daarom moeten we als maatschappij dingen anders doen. Zodat we langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Het samenwerkingsverband Capelle Krimpen Verbonden ondersteunt inwoners hierbij. We steken de koppen bij elkaar om samen de inwoners te helpen bij het gezonder ouder worden. Want we willen in de toekomst Capellenaren en Krimpenaren de zorg kunnen bieden die noodzakelijk is. En hoe minder mensen zorg nodig hebben, hoe makkelijker dat natuurlijk is.”

Beter doorverwijzen

Hoe ziet die samenwerking eruit? David Keers: “Als samenwerkingspartners bespreken we wat we elkaar en de inwoners te bieden hebben. Ook horen we graag waar inwoners behoefte aan hebben. Hierbij kun je denken aan het verminderen van de eenzaamheid onder ouderen. Of aan het doorverwijzen van ouderen naar een instantie die ze kan ondersteunen. Een voorbeeld: komt een oudere patiënt bij de huisarts en vertelt diegene over zijn eenzaamheid? Dan kan de huisarts deze patiënt doorverwijzen naar een instantie die gezellige activiteiten organiseert. Door samen te werken en de wensen en mogelijkheden met elkaar te combineren, kunnen we meer betekenen voor de inwoners.”

Meer contacten

“Ook willen we jongeren en ouderen wat meer met elkaar verbinden. Ouderen leveren op vitaal vlak vaak veel in, maar hebben veel wijsheid. Ouderen kunnen bijvoorbeeld bijspringen met huiswerkbegeleiding. Terwijl jongeren deze ouderen kunnen helpen met het gebruik van een mobiele telefoon of laptop. We willen graag meehelpen om, samen met de inwoners, dit soort initiatieven op poten te zetten. Een ander mooi voorbeeld is Knarrenhof. Hierbij wonen zelfredzame ouderen bij elkaar in een hofje, ze kijken naar elkaar om en helpen elkaar. Zo kun je als particulier zelf organiseren wat de overheid niet meer doet.”

Denk na over de toekomst

“We nodigen Capellenaren en Krimpenaren van harte uit om na te denken over hun toekomst”, gaat David Keers verder. “Wat zou je graag willen als je ouder bent? Wat moet je hiervoor doen? Je kunt bijvoorbeeld meer gaan bewegen en gezonder gaan eten, zodat je straks fit en gezond ouder wordt en minder zorg nodig hebt. Je kunt ook alvast rondkijken naar een ander huis, zonder trappen of grote tuin. Of je kunt meedoen aan activiteiten in de wijk, om je kennissenkring te vergroten. Beter een goede buur dan een verre vriend! Veel mensen willen elkaar best ergens mee helpen. Bijvoorbeeld met boodschappen doen, een keer samen eten of koffie drinken. Of een keer per week iemand ergens ophalen of naartoe brengen. Kleine dingen kunnen al veel betekenen. Zo hoeven we met zijn allen minder professionele zorg in te schakelen. En zo houden we de noodzakelijke zorg samen mogelijk.”

Heeft u een leuk idee om mensen samen te brengen? Meld het dan bij Talitha Schreuders via info@capelleenkrimpenverbonden.nl. Dan bekijken we graag of we het samen met u van de grond kunnen krijgen.

Deel deze pagina