capelle-welzijn

Het werk van Nitai Doelam, junior buurtcoach bij Welzijn Capelle

nitai-doelam

Buurtbewoners met elkaar in contact brengen, bijvoorbeeld via gezellige activiteiten. Dat is een van de belangrijkste taken van junior buurtcoach en projectcoördinator Nitai Doelam. Als spin in het web in de wijk weet hij goed wat er speelt bij de bewoners. Zo kan hij ze gericht informeren over passende activiteiten, die meestal als thema ‘ontmoeting’ hebben. Door mee te doen, kunnen mensen hun netwerk uitbreiden, wat natuurlijk van groot belang is om op een prettige manier ouder te worden. Nitai vertelt enthousiast waarbij hij u als inwoner van Capelle kan ondersteunen.

“Mijn werk draait om het verbeteren van het welzijn en gemeenschappen. En dat doe ik met veel plezier!”, geeft Nitai Doelam aan. “Vooral als je ziet dat mensen hierdoor uit hun schulp kruipen, anderen ontmoeten en gaan stralen. Mensen meer betrekken bij de maatschappij, bij elkaar brengen en gelukkiger maken, daar draait het om. Want hoe groter je sociale netwerk, hoe makkelijker het is om op iemand terug te vallen. Dit geldt zeker als je al wat ouder bent. We willen allemaal prettig ouder worden, en het is mooi dat ik hier mijn steentje aan kan bijdragen.” 

Ideeën van inwoners

Nitai Doelam is vanuit Maak Capelle een aanspreekpunt voor mensen in Capelle als het gaat om sociale buurtactiviteiten. “Maak Capelle is het platform voor bewonersinitiatieven in Capelle”, legt Nitai uit. “Op de website kan iedere inwoner een initiatief aanmelden om Capelle leuker, beter of mooier te maken. Je kunt dan denken aan een buurt-BBQ of meer groen in je straat. Of Goud voor Oud; een dag waarop oudere buurtbewoners met elkaar naar nostalgische muziek luisteren en oude foto’s bekijken. De gemeente geeft elk jaar een geldbedrag voor Maak Capelle-initiatieven. Ook inwoners en bedrijven kunnen geld geven voor ideeën die ze goed vinden. En de inwoners beslissen zelf welke activiteiten en projecten geld krijgen. Zelf geef ik inwoners tips over hoe ze hun ideeën kunnen verwezenlijken. Zo vergroten ze bovendien hun zelfredzaamheid – dat geeft plezier en zelfvertrouwen. De activiteiten geven de inwoners zoveel blijdschap, dat is geweldig om te zien.” Verder beoordeelt Nitai aanvragen op maakcapelle.nl die gaan over de hele stad, zoals een kerstmarkt of de viering van koningsdag. Maar ook een dagje op zee voor mensen die geen vakantie kunnen betalen.

Minder eenzaamheid 

Daarnaast is Nitai Doelam projectleider en coördinator van de Lief & Leedstraten: “Buren kunnen een aanvraag doen voor een geldbedrag voor hun straat, waarmee ze extra aandacht aan elkaar kunnen besteden. Bijvoorbeeld als iemand veel alleen is, net uit het ziekenhuis is gekomen of een baby heeft gekregen. Van dit geld kan een klein cadeautje voor diegene worden gekocht. Dit is goed voor de onderlinge contacten en zo helpen buren bij het verminderen van eenzaamheid. Op deze manier zorgen we samen voor warme, zorgzame straten waar iedereen kan meedoen.”

Steeds meer ouderen doen mee

Nitai Doelam is ook regelmatig aanwezig bij koffieochtenden en soepmomenten in de Huizen van de Wijk. “Hier kunnen jong en oud nieuwe mensen ontmoeten en hun sociale netwerk vergroten. Ik maak vaak een praatje met de aanwezige ouderen en vraag bijvoorbeeld waar ze behoefte aan hebben. Deze wensen geef ik door aan de ouderencoaches. Zij kunnen hier ­– waar mogelijk – op inspelen met laagdrempelige activiteiten én vervoer ernaartoe als dat nodig is. Met als doel: ouderen zo lang en prettig mogelijk thuis te laten wonen. De activiteiten worden steeds beter bezocht en we krijgen veel positieve reacties van de deelnemers. Daar doen we het voor!” 

Meer informatie over de sociale activiteiten voor ouderen vindt u in de flyers bij de huizen van de wijk, op de website watisertedoenincapelle.nl en op de Facebookpagina van Welzijn Capelle.

Deel deze pagina