6

Wijkverpleegkundige Marlene Kool: “Denk nu alvast na over later”

Marlene Kool werkt als wijkverpleegkundige bij De Zellingen. Ze merkt duidelijk dat de zorg verandert. “Het was jarenlang zo dat je de thuiszorg kon inschakelen als je bijvoorbeeld niet zelf je steunkousen kon aantrekken. Of als je niet zelf je oogdruppels kon toedienen. Dit wordt steeds minder vanzelfsprekend. In de zorg is er een personeelstekort en we kunnen niet meer alle zorg verlenen. Gelukkig komen er steeds meer hulpmiddelen, waardoor veel ouderen zichzelf toch prima kunnen redden.”

Een mooi voorbeeld van zo’n hulpmiddel is de druppelbril. “Dit is een bril met gaatjes in de glazen, waarin precies een flesje met oogdruppels past”, legt Marlene Kool uit. “Als je deze bril opzet, kun je dus heel eenvoudig zelf je ogen druppelen. Ook voor het aantrekken van steunkousen zijn er hulpmiddelen. Net als voor het wassen van je rug en je voeten. We zetten deze praktische middelen steeds vaker in. Wat ook scheelt, is dat het aantal cliënten met een tablet groeit. Zij kunnen beeldbellen met ons of met de praktijkondersteuner van de huisarts. Dit kan vaak al voldoende zijn en scheelt weer een huisbezoek. Natuurlijk blijven we altijd de noodzakelijke zorg verrichten. Zoals het verzorgen van een wond na een operatie. Maar waar het kan, kijken we naar alternatieven.”

Eerder verhuizen

“We zien regelmatig dat ouderen op hun vijfenzeventigste of tachtigste nog in hetzelfde grote huis wonen als vroeger. Met trappen, drempels en een bad waarin je moet douchen. We kunnen mensen niet meer komen helpen om in bad te stappen als dat zelf niet meer lukt. Het zou goed zijn als we allemaal alvast over dit soort dingen gaan nadenken als we wat jonger zijn. Misschien al wel als de kinderen uit huis gaan. Je zou dan alvast kunnen rondkijken naar een woning waar je prima oud kunt worden. Gelijkvloers, met ruimte voor hulpmiddelen die je tegen die tijd misschien nodig hebt.”

Meer zelf doen

Dat er steeds minder thuiszorg mogelijk is, begrijpt niet iedereen. Marlene Kool: “Ik hoor weleens mensen zeggen: ‘Maar daar betaal ik toch al jaren voor?’ Zo werkt het niet. Hoeveel geld je de afgelopen decennia ook hebt betaald: je hebt de zorg niet al gekocht. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die zich realiseren dat ze meer zelf zullen moeten doen – en dat ook prima vinden. Uiteraard doen we er veel aan om te voorkomen dat mensen professionele zorg nodig hebben. Zoals de cursus valpreventie, waar je leert hoe je kunt voorkomen dat je valt. Ideaal als je niet meer zo goed ter been bent, maar nog wel graag mobiel wilt blijven. Ook geven we advies over gezond eten en meer bewegen. Dit verkleint het risico op ziektes en aandoeningen. Zo lopen we nu vast vooruit op later.”

Deel deze pagina