16

Wijkverpleegkundige Nellie Struijs: “Er zijn veel mogelijkheden om zonder professionele zorg thuis te blijven wonen”

Als wijkverpleegkundige en casemanager dementie bij Agathos thuiszorg – onderdeel van Lelie zorggroep – komt Nellie Struijs bij mensen thuis om de noodzakelijke zorg te verlenen. “Een hartstikke mooi beroep”, vindt ze. “Ik kijk meteen met de cliënten mee naar de toekomst: kan iemand nu nog zelfstandig en veilig thuis blijven wonen? En wat is er nodig om dit zo te houden? Alle extra hulp is welkom!”

Zo lang mogelijk thuis blijven wonen, ook als iemand zorg nodig heeft of –beginnende – dementie heeft. Dat is altijd het doel. “Dat moet ook wel, want de wachtlijsten voor verpleeghuizen zijn erg lang”, geeft Nellie Struijs aan. “Bovendien willen de meeste mensen heel graag thuis blijven wonen. Samen met de specialist ouderengeneeskunde en de mantelzorgers bekijk ik wat mogelijk en verantwoord is. Zo kan iemand met behulp van een anti-slipmat, een douchestoel en wandbeugels in de badkamer nog vaak op een veilige manier zelf douchen. Dit scheelt weer een zorgmoment: deze tijd kunnen we dan besteden aan iemand die dit echt niet meer zelfstandig kan. We kijken ook naar andere praktische zaken, zoals het eventueel verwijderen van drempels en losse vloerkleden. Of het aanbrengen van een extra trapleuning. Allemaal mogelijkheden om ervoor te zorgen dat iemand zo lang mogelijk veilig op de vertrouwde plek kan blijven, zonder de inzet van professionele zorg. Er is nu eenmaal een tekort aan zorgmedewerkers, dus we moeten wel. We kunnen alleen de zorg bieden die écht nodig is. Gelukkig begrijpen de meeste cliënten dit. Zij denken graag mee over wat ze eventueel zelf kunnen doen.”

Zorg op afstand

Is er toch professionele zorg nodig, dan kan dat vaak ook op afstand. Nellie Struijs legt uit: “Bijvoorbeeld met een automatische medicijndispenser. Dit apparaatje geeft op vaste momenten medicijnen vrij, die de gebruiker kan innemen. Hiervoor hoeft dus geen wijkverpleegkundige langs te komen. We maken ook gebruik van zorghorloges. Een cliënt draagt zo’n horloge altijd. Valt de cliënt, dan kan diegene op een knop op het horloge drukken. De cliënt wordt dan meteen doorverbonden met de centrale. Die kan bepalen of professionele hulp nodig is, of de mantelzorger of buren vragen bij de cliënt langs te gaan. Het horloge slaat automatisch alarm als er lange tijd geen beweging wordt waargenomen en de temperatuur van de drager daalt. Een veilig idee.”

Hulp uit de omgeving

Een andere manier van zorg op afstand is het stimuleren van bewegen. “Hiervoor gaan we een proefproject starten”, geeft Nellie Struijs aan. “Een beweegcoach reikt op afstand oefeningen aan die de cliënt thuis kan doen om fit te blijven. Ook hiermee hopen we het aantal zorgaanvragen te verminderen. Want hoe fitter en gezonder iemand is, hoe minder vaak diegene zorg nodig heeft. Dit geldt ook voor de mentale gezondheid. Eenzame ouderen kunnen daarom een of twee keer per week met een welzijnscoach praten, om psychisch sterker te worden. Daarnaast kijken we wat mensen uit de omgeving eventueel voor een cliënt kunnen betekenen. Bijvoorbeeld een buurman die af en toe een boodschap wil doen of een cliënt een keer per week naar de fysiotherapeut wil brengen. Alle hulp is welkom, hoe klein ook. Daar zijn we ontzettend mee geholpen.”

Wijkverpleegkundige Nellie Struijs

“Ik vind dit een fantastisch vak, ondanks de druk die nu op de zorg staat. Het is heel bijzonder dat ik bij mensen achter de voordeur mag komen om te helpen. Het is overal anders, dat maakt het heel speciaal. Ik kan dit werk iedereen aanraden!”

Deel deze pagina